Zero Waste

Eén van de dingen die ons al een hele tijd bezighouden is: hoe kunnen we duurzamere keuzes maken? Door te reizen is deze vraag voor ons alleen nog maar veel belangrijker geworden, misschien ook omdat we veel meer met de gevolgen van niet duurzame keuzes geconfronteerd worden.

[expand title=”Lees meer…”]

Als we gaan wandelen langs een mooi tropisch strand, dan vinden we vaak plastic op het strand. Als we gaan snorkelen of duiken, dan zien we hoe de onderwaterwereld lijdt onder niet duurzame keuzes.

Zero Waste is een manier van leven waarbij je probeert duurzame keuzes te maken. In de enge zin van het woord is het proberen om je afvalverbruik tot zero te herleiden. In de ruime zin van het woord gaat het eigenlijk meer om een levensfilosofie, waarbij je op alle gebieden in je leven je beslissingen aftoetst aan de vraag: is dit een duurzame keuze? En dan gaat het dus over veel meer dan afval alleen. Zero Waste is vooral een positieve beweging, samen gaan voor betere beslissingen en een meer duurzame wereld.

Op een bepaald moment werd het voor ons duidelijk dat duurzame keuzes maken meer moest zijn dan een vaag idee in ons achterhoofd en dat we hier echt iets mee moesten doen. Ook de kinderen waren volledig aan boord. We besloten dan ook om met het gezin een “duurzaamheidsworkshop” te doen, om samen te kijken hoe we concrete veranderingen konden doorvoeren in ons dagelijks leven die ons op weg zouden zetten op het pad van duurzaamheid. We maakten een aantal beslissingen over dingen die we anders zouden gaan doen. Op deze blogpagina willen we met jullie onze stappen delen op weg naar meer duurzaamheid. Soms zijn dat hele kleine dingen, dingen die je bijna zonder moeite kan veranderen. Soms zijn dat grotere beslissingen, die wat meer aanpassing vragen. Maar elke stap, klein of groot, in de richting van meer duurzaamheid, is een belangrijke stap. Alle kleine beetjes helpen, alle grote veranderingen zijn klein begonnen. Het moet gaan op een tempo dat bij je past, zodat het ook voor jezelf duurzaam is. We denken hierbij vaak de quote: “No man made a greater mistake than he who did nothing, because he thought he could only do a little.” Let’s all do a little!

[/expand]

[pt_view id=”7d5e7ba0w3″]