Vegan

Iets wat ons al een hele tijd bezig houdt, is voeding. Een gezonde relatie met eten. Weten welk eten goed voor je is, en daar dan ook voor kiezen.

[expand title=”Lees meer…”]

In onze huidige maatschappij is er immers zoveel eten voorhanden dat eigenlijk niet goed is voor ons lichaam. Maar het is vaak makkelijk. Of lekker (dat denken onze geest en ons lichaam tenminste). Of goedkoper (of dat lijkt tenminste zo). En dus laten we ons vaak verleiden om voor dit eten te kiezen. Er is ook zeer veel informatie over eten voorhanden, vaak tegenstrijdige informatie. We worden overspoeld met allerlei meningen, tips en theorieën over voeding. Vaak weten we eigenlijk niet meer wat we er nu van moeten denken.

Op zoek naar meer informatie over voeding, werden er voor ons een aantal dingen duidelijk. Dingen waarvan we voor onszelf aanvoelen dat ze gewoon kloppen. Bijvoorbeeld dat groenten en fruit goed voor je zijn. Dat suikers en vetten beter beperkt worden. Dat pakjesvoeding vol bewerkte ingrediënten niet echt goed voor je is. Dat onbewerkte voeding meestal beter is dan de geraffineerde variant. Dat we meer vlees eten dan goed is voor ons lichaam. Dat we meer vlees eten dan goed is voor onze planeet (het is een enorme belasting voor de natuur om één kilo vlees te produceren). En dat we meer vlees eten dan goed is voor de dieren (waardoor de vleesindustrie vaak op een dier-onwaardige manier georganiseerd wordt).

Na een lange zoektocht naar een gezond eetpatroon en een gezonde en blije relatie met eten, kwam er bij ons plots een echte “klik” toen het voor ons duidelijk werd dat wat goed is voor onszelf ook goed is voor de wereld. Dat wat duurzaam is voor ons lichaam ook duurzaam is voor de wereld. En toen werd het plots een stuk makkelijker om onze manier van eten te veranderen. We waren al lang aan het sleutelen aan een gezondere manier van eten, en hadden ook al een aantal stappen gezet op weg naar gezondere voeding, maar voor ons klikte het pas helemaal toen ook het aspect “goed eten voor een duurzamer wereld” erbij kwam.

We besloten om als gezin meer en meer vegetarisch, en liefst vegan, te gaan eten en zo langzaamaan over te schakelen naar een vegan levensstijl. Plant-aardig en dier-vriendelijk. Allen al van deze woorden worden we direct blij! Daarnaast besloten we ook om vooral “whole foods” te gaan eten (onbewerkt eten, eten “in zijn geheel”, zoals je het vindt in de natuur). De laatste maanden hebben we dan ook al volop geëxperimenteerd met lekkere vegan recepten. We hebben samen met de kinderen afgesproken dat we niet extreem gaan zijn, als zij (of wij) nog eens een stukje vlees willen eten, dan is dat OK. We gaan er geen verboden vruchten van maken. We willen dat iedereen van het gezin aan boord blijft met de basisfilosofie, zonder te snel te willen gaan en daardoor frustratie te veroorzaken. Maar eigenlijk hebben we, tot onze eigen verrassing, heel weinig momenten dat we vlees of zuivel “missen” en hebben we dan ook al maanden geen vlees of zuivel meer gegeten. We vreesden eigenlijk dat vegan eten zou voelen als een opgave, als een manier van eten waarbij we veel moesten “missen”, en gelukkig voelt het helemaal niet zo! integendeel! We genieten dagelijks van de rijke smaken, en van het leuke gevoel dat wat we in onze mond steken goed is voor ons lichaam en voor onze wereld. Op deze pagina willen we dan ook graag lekkere vegan recepten met jullie delen. Misschien krijgen jullie zin om ook eens te experimenteren! Laat ons zeker weten wat je lekker vindt!

[/expand]


[pt_view id=”4af4d37bia”]