Boeken

The Four Hour Workweek

What we fear doing most is usually what we most need to do.

Tim Ferriss

“Een werkweek van vier uur” van Timothy Ferriss. Een heerlijk boek. Een zeer gekend (het stond jarenlang in de New York Times bestsellerlijst) en veelbesproken boek. Het leven van de auteur spreekt namelijk tot de verbeelding: hij leidt een soort van droomleven, doet allerlei spectaculaire en extravagante dingen, zet zich bijzondere doelen en haalt die ook (zoals kampioen worden in Argentijns Tangodansen en kampioen Chinees boksen worden). En in zijn boek belooft hij ons om uit te leggen hoe hij dit allemaal bereikt, met een letterlijke “Werkweek van vier uur”. Wow! Zouden we niet allemaal willen weten hoe we dit precies werkt?! Ik alvast wel, en dus begon ik enthousiast te lezen.

Eén van de meest waardevolle dingen van het boek, is dat Tim Ferriss je op een andere manier naar de wereld laat kijken. Hij nodigt je uit om vaste ideeën onder de loep te nemen en open te staan voor de mogelijkheid dat we dingen ook anders kunnen doen dan hoe we ze tot nu deden, of dan hoe de meeste mensen ze doen. Hij nodigt ons uit om buiten de box te denken, om open te staan voor nieuwe ideeën.

Koop het boek hier:

Zo verwerpt hij bijvoorbeeld radicaal het idee van “een heel leven werken om dan op het einde van je leven te genieten van je pensioen”. Hij legt ons uit waarom dit (volgens hem) geen goed idee is, en toont ons een andere manier om naar leven en werken te kijken. Hij nodigt ons uit om te leven in het NU, om nu te genieten van het leven, om als het ware nu “mini-pensioenen” op te nemen. Hij moedigt ons aan om los te komen van vaste denkkaders, zoals dat je je geld moet verdienen door een vast aantal uur per week te gaan werken op een vaste plaats. Hij toont ons dat er heel veel verschillende manieren zijn om heel veel verschillende dingen te gaan ondernemen. Hij betoogt dat het heel goed mogelijk is om geld te gaan verdienen met dingen die je leuk vindt, georganiseerd op een manier die bij je past. Hij illustreert zijn visie met vlot leesbare verhalen van allerlei verschillende mensen. Na het lezen van deze hoofdstukken wordt de ondernemer in jou vast helemaal wakker 🙂

“Someday” is a disease that will take your dreams to the grave with you.

Tim Ferriss

Hij stelt hierbij dat het allemaal begint met het bepalen van je dromen. Wat wil je echt? Hij onderstreept het belang om hier eens grondig over na te denken. Om dit helder voor onszelf te definiëren. Maar hij stelt ook dat het niet mag blijven bij alleen maar dromen. Hij ontwerpt hiervoor “droomlijnen”, een soort tijdslijnen, waarop je uitzet hoe en wanneer je je dromen wilt realiseren, zodat je concreet tot actie kan overgaan. Want dromen zonder actie leidt niet tot werkelijke verandering. Doorheen het hele boek reikt hij naast het opstellen van “droomlijnen” nog een heleboel aantal zeer concrete oefeningen aan die je voor jezelf kan maken. Ik vond het alvast heel leuk en leerrijk om deze oefeningen voor mezelf te doen.

Ik zei in de eerste paragraaf al dat dit boek een veelbesproken boek is. Veel mensen zijn heel enthousiast, maar anderen hebben er kritiek op. Hoewel ik die kritiek ergens wel snap, denk ik dat veel van de mensen die die kritiek leveren de essentie van het boek gemist hebben. Nee, het is geen handleiding, geen kant en klaar te kopiëren recept om binnen het jaar ook een letterlijke werkweek van vier uur te hebben (zou wel fijn zijn!). Ja, hij heeft geen gezin en kinderen en dus misschien wel meer tijd dan mensen die dat wel hebben (maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet om). Ja, sommige voorbeelden zijn over-the-top en komen niet helemaal realistisch over (hoewel ze dus WEL echt gebeurd zijn, dus ja, wat is realistisch eigenlijk?!). En ja, de stijl is soms erg “Amerikaans” (een beetje overdreven optimistisch in de ogen van de nuchtere Europeaan).

It’s lonely at the top. Ninety-nine percent of people in the world are convinced they are incapable of achieving great things, so they aim for the mediocre. The level of competition is thus fiercest for ‘realistic’ goals, paradoxically making them the most time and energy-consuming.

Tim Ferriss

Maar het is wel een boek dat, als je het goed leest, een hele nieuwe blik op de wereld opent. Het toont ons dat er niet zoiets is als een “vaste realiteit”. Het nodigt ons uit om onze eigen realiteit te maken. Om onze eigen dromen te bepalen en daar aan te gaan werken. Om onze relatie tot werken en leven helemaal anders te gaan invullen. Ik vond het dan ook heel opvallend dat het precies dit boek was, dat ik de hele tijd tegenkwam toen ik inspiratie zocht (en vond) bij mensen die hun leven totaal omgegooid hadden, bestaande denkkaders achter zich gelaten hadden en actief begonnen waren met het leven te creeëren dat ze echt wilden. Want daar gaat het om in dit boek. En daar hebben wij in elk geval veel aan gehad! We werken nog steeds meer dan vier uur per week 🙂 , maar wel op een andere manier, en in een ander kader, en we zijn over veel dingen anders gaan nadenken…..

Voor mij was het boek een uitnodiging die ik met een open geest en veel plezier aannam!


Boeken algemeen

95 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *